Botulinum Toksin Uygulaması

botulinum-toksin-uygulamasi
Botulinum Toksin Uygulaması

Botulinum Toksin Uygulaması Nedir?

Botulinum Toksin Tip A, Clostridium botulinum adlı bakteriden üretilen bir toksindir. Bu toksin, kas - sinir kavşağı üzerine etki ederek sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Böylece uygulanan kaslarda geçici felç meydana getirir.

Botulinum Toksin Tip A, ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Ancak sonrasında estetik alanında kullanılmaya başlamasıyla popülaritesi çok artmıştır.

Botulinum Toksin Hangi Bölgelere Uygulanır?

1. Göz çevresi kırışıklıkları, kaz ayakları için,

2. Alın ve kaş arası kaş çatma çizgileri için,

3. Dudak çevresi kırışıklıkları için,

4. Boyun bölgesi kırışıklıklarında uygulanır.

5. Botulinum Toksin Tip A kırışıklıklara ilave olarak terlemede de kullanılır

  • Koltuk altı terlemeleri
  • Avuç içi terlemeleri
  • Ayak tabanı terlemeleri

Estetik amaçlı Botulinum Toksin Tip A uygulamasında önemli olan, maske yüz görünümünden kaçınmak için mimiklerin tamamen ortadan kaldırılmadan, uygun dozlar ile kaslar tamamen inaktive edilmeden ve kırışıklıkların açılmasıdır.

Botulinum Toksin Etkisi Ne Zaman Başlar?

Botoks işleminin Etkisi uygulamayı takiben 3-5 gün içerisinde başlar, ancak tam etkinin oturması 10 günü bulabilir.

botulinum-toksin-etkisi

botulinum-toksin-uygulamasi

Botulinum Toksin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Etkisi 3 ile 9 ay oranında değişmekle birlikte ortalama 6 ay sürer. Botulinum Toksin Tip A, uygulandığında kırışıklıkları tamamen ortadan kaldırmaz, ancak hafifletir. Çok derin kırışıklıklara Botulinum Toksin uygulaması ile birlikte başka uygulamalarda gerekir. Uygulandığında etkinliğinin devam ettiği sürece kasların kasılmasını engellediği için kırışıklıkların derinleşmesini ve yeni kırışıklıkların oluşmasını önler. 6 ayda bir tekrarlanabilir. Yüz bölgesinde genellikle, göz kenarlarına (kaz ayakları için), kaşların arasına (kaş çatma çizgilerine) ve alına uygulanır.

Botulinum Toksin Kimlere Uygulanmaz?

  • Myastenia gravis,Lambert eaton sendromu, multipl skleroz gibi sinir – kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde uygulanmaz.Toksin in etkisi artar.
  • Aminoglikozid grubu antibiyotikler kullananlarda uygulanmaz, antibiyotik tedavisini tamamlandıktan sonraya ertelenmelidir. Bu grup antibiyotikler toksinin etkisini arttırır.
  • Enjeksiyon uygulanacak bölgede deri infeksiyonu olması durumunda,
  • Gebelik ve emzirme döneminde,
  • Yumurta alerjisi olan bireylerde, albümin proteinine karşı anaflaktik reaksiyon riski nedeni ile uygulanmaz.

Botulinum Toksin Yan Etkileri Nelerdir?

  • En önemli yan etkileri baş ağrısı, solunum enfeksiyonu, nezle, göz kapağı düşüklüğü, çift görmedir.
  • Blefarospazm tedavisi için göz çevresine yapıldığında göz kırpma oranı ve gücünü etkileyebilir veya göz çevresindeki kasın zayıflığına bağlı lagoftalmus gelişebilir. Bu gözün açık kalmasına, gözde irritasyon ve kızarıklığa neden olabilir.
  • Dudak çevresine uygulandığında, ağız çevresindeki kasın zayıflığı, kişinin dudaklarını büzmesinde veya simetrik gülümsemesinde problem yaratabilir.
  • Alın kaslarının tümüyle felç edilmesi, kaşları aşağı çeken kasların hakimiyetine, bu da kaş düşüklüğüne neden olabilir.
dilek-bagdatli

Op. Dr. Dilek Bağdatlı
Estetik, Plastik ve Rekonstreüktif Cerrahi Uzmanı El Cerrahisi Yandal Uzmanı