Boyun Germe Cerrahisi
Yaşla birlikte cildimiz elastikiyetini yitirir, ye...
Orta yüz bölgesinde yer alan yapılar alt göz kapakları, yanaklar ve elmacık kemikleridir. Yaşla birlikte yanaktaki dolgunluk azalır, yanaklar aşağıya kayar, orta yüz bölgesi basıklaşır ve düzleşir. Yüz oval görünümünü kaybeder ve dikdörtgen bir hal alır. Alt göz kapağındaki torbalar belirginleşir, alt göz kapağı aşağıya doğru sarkar.
Yanak ile göz kapağı arasında derin bir hat oluşur. Bu hatta gözyaşı oluğu adı verilir. Bu görüntü insanların yorgun ve yaşlı görünmesine neden olur. Ayrıca sarkan yanaklar burun ile dudak kenarları arasında iki derin çizginin oluşmasına neden olur. Bu çizgilere burun-dudak olukları (nazolabial oluk) adı verilir. Orta yüz bölgesinde üst yüz gençleştirme işleminden farkılı olarak amaç kaybedilmiş olan yumuşak dokuyu yerine koymak, aşağıya doğru sarkmış olan yapıları yukarı taşımak ve bozulmuş olan alt göz kapağı-yanak ilişkisini düzeltmektir. Bu bölgede yapılabilecek gençleştirme işlemleri alt göz kapağı ameliyatı (alt blefaroplasti), endoskopik orta yüz germe, alt kapaktan yapılan orta yüz germe işlemleri, orta yüz askıları, yağ enjeksiyonları ve dolgular sayılabilir.
Orta yüz bölgesinde iple askılama, dolgu maddeleri veya yağ enjeksiyonları birlikte kullanılır. İple askılama yapılarak yerçekimine bağlı sarkan cilt dokusu yukarıya doğru askılanır. Yanaklardaki volüm eksikliği dolgular veya yağ enjeksiyonları ile giderilir. Yağ enjeksiyonları dolgunluk vermenin yanı sıra, içerdiği kök hücrelerin fibroblastlara dönüşmesi ile kollajen sentezini de arttırır, cildin parlaklaşmasını ve gençleşmesini sağlar. İnce kırışıklıkları, gözaltı morluklarını giderir. Bu işlemler hastanın durumuna göre tek tek veya kombine olarak kullanılabilir. Genç hastalarda askılama yapılmadan, tek başına dolgu maddeleri yeterli olabilir. Bu işlemlere ilaveten alt göz kapağındaki problemler de düzeltilmelidir.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, orta yüz gençleştirme işlemlerinde de ameliyattan 2~3 hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcıları ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerde yoğun tüketildiğinde kan sulandırıcı etki gösterir. Yağ enjeksiyonları, alt göz kapağı ameliyatları, endoskopik orta yüz germe işlemleri ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir. İple askılama işlemleri muayenehane ortamında lokal anestezi ile yapılabilir. Genellikle 1 gün sonra hasta taburcu edilebilir. 3.gün banyo yapabilir. Dikişler beş gün sonra alınır. Morluk ve şişlikler olabilir. Bu dönemde ve sonrasında hastanın kendisini 3~6 ay süre ile direkt güneşten koruması gerekir. Ameliyat etkili bir işlemdir, sonuçları uzun sürelidir. Bazı hastalarda şişlikler uzun sürebilir. Alt kapak cerrahisinden sonra, ameliyatta iyi planlama yapılmazsa göz kapağında aşağıya doğru çekme olabilir. Yağ enjeksiyonları sonrasında şişlik ve morluklar olur. Göz çevresine ve elmacık kemiklerinin üzerine yapılan enjeksiyonların sonuçları kalıcıdır. Sonuçlar kalıcıdır. Hastanın yaşı ilerledikçe yüzde bir miktar sarkma olur, ancak eski haline gelmez. Yağ enjeksiyonları dolgu özelliklerinin yanı sıra, içerdiği kök hücreler sayesinde yüz cildinde kalıcı bir gençleşme ve tazelenme yapar. Hazır dolgu maddelerinin 1~2 yıl sonra tekrarlanması gerekir.Ameliyat Öncesinde Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?
Orta Yüz Gençleştirme Ameliyatlarında Anestezi Gerekir mi?
Orta Yüz Gençleştirme Ameliyatı Sonrasında Neler Yaşanır?
Orta Yüz Gençleştirme Ameliyatı Sonrası Ne Tür Sorunlar Yaşanabilir?
Orta Yüz Gençleştirme Ameliyatlarının Sonucu Kalıcı mıdır?