Boyun Germe Cerrahisi
Yaşla birlikte cildimiz elastikiyetini yitirir, ye...
Kepçe kulak problemi, yaklaşık her 20 çocuktan 1 tanesinde görülebilen yaygın bir anatomik bozukluktur. Kepçe kulak görünümüne yol açan üç anatomik bozukluk vardır.
Bunlar:
Bu üç bozukluğun her biri, her hastada farklı şiddette olabilir. Tedavi bu bozuklukları düzeltmeye yöneliktir.
Doğumdan sonraki ilk 3 ay kulak kıkırdağı çok yumuşaktır, anneden geçen östrojen hormonlarının da etkisiyle kolayca şekil alır. Bu dönemde yapılacak kalıp uygulaması ve bantlama ile kepçe kulak görünümü azaltılabilir veya düzeltilebilir. Ancak 3 aydan sonra bu uygulama faydasızdır.
Kepçe kulak ameliyatları için ideal yaş 4-6 yaş arasıdır. Çocukların ruhsal durumlarının etkilenmemesi için ilkokula başlamadan önce ameliyatın yapılması önerilir. Aynı zamanda, yumuşak olan kulak kıkırdakları daha kolay şekillenir. Çocuk yaşta ameliyat olamayanlara ileri yaşta da bu ameliyat önerilebilir.
Kulak arkasından bir kesik yapılır, kulak kıkırdağının ön tarafı özel bir aletle çizilerek zayıflatılır, dikişlerle kulak kepçesinin katlantısı oluşturulur ve kulak kepçesi kafaya yaklaştırılır. Kesi yapılan yerde bir miktar fazlalık yapan cilt çıkarılır. Bu yöntemin avantajı izin kulak arkasında kalması ve kıkırdağın kesilmemesi nedeni ile şişliklerin çok az olması ve sonuçların kalıcı olmasıdır.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, kepçe kulak ameliyatlarında da ameliyattan 2~3 hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcıları ve sigarayı kesmek gerekmektedir.
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünlerde yoğun tüketildiğinde kan sulandırıcı etki gösterir.
Çocuk hastalar genel anestezi altında ameliyat edilirler. Yaşı daha büyük olanlar ve erişkinlerde ise işlem ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir.
Ameliyat sonrası elastik bir bandaj sarılır. Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İki gün sonra bandaj açılır, yaralar kontrol edilir ve hasta kulaklarını kaplayacak şekilde bir tenisçi bandı takar. 3. günden itibaren banyo yapılabilir. Tenisçi bandı bir hafta sürekli, 3 hafta boyunca geceleri takılır. İlk 3 hafta kulakların darbe ve çekilmelerden korunması gereklidir.
Erken dönemde karşılaşılabilecek sorunlar kanama ve dikiş açılmasıdır. Titiz bir ameliyat ve ameliyat sonrası bandaj uygulaması ile kanama riski en aza indirilebilir. Geç dönemde karşılaşılabilecek sorunlar arasında kulakların tekrar açılması, asimetriler, düzensizlikler, şekil bozuklukları ve dikişlerin ele gelmesi sayılabilir.
Ameliyat sonrası kulaklarda bir miktar açılma beklenebilir. Çocuklarda bu risk daha düşüktür. Ancak ameliyat sonrası yeterli süre bandaj kullanılırsa bu risk en aza inecektir.
Kulak memesine ilişkin iki önemli yakınma; uzamış küpe delikleri ve küpe yırtıkları ile yaşla içi boşalıp dolgunluğunu kaybeden kulak memeleridir. Bunun için estetik kulak cerrahisi işlemi uygulanır.
Ağır küpe takma ya da küpelerin bir yere takılması nedeni ile küpe delikleri zamanla uzar ve bu uzama kulak memesinin yırtılması ile sonuçlanabilir. Bu tür yırtıklar özel bir yöntemle tamir edilmelidir. Aksi halde kulak memesi çentiklenir. İşlem lokal anestezi altında uygulanabilir.
Yaşlanmayla birlikte dolgunluğunu kaybeden ve pörsüyen kulak memesi, hazır dolgu maddeleri veya kişinin kendisinden elde edilen yağ enjeksiyonları ile düzeltilebilir.